Waarom heb ik geen zin om te sporten?

Lees verder voor een ultieme life hack

Geen zin in sport
Geen zin in sport | Foto door Karolina Grabowska via Pexels

Het voelt niet goed want je hebt geen zin om te sporten? Misschien heb je niet goed geslapen of heb je het voor je gevoel gewoon te druk. Het kan ook zijn dat je lichaam nog aan het herstellen is van de training van gisteren. Toch vind je dat je eigenlijk wel wat moet doen, maar het is zo lastig om in beweging te komen.

Wat je onbewust wilt, gebeurt.

Je brein bestaat uit een bewust- en een onbewust gedeelte. Besef heel goed dat als je onbewust iets wilt, dat ook gaat gebeuren.
Je onbewuste brein wordt ook aangestuurd door je reptielenbrein, je oerinstinct, en dat deel kent geen logica, slechts overleving. En precies dat overlevingsinstinct wil dat je vasthoudt aan de reserves die je hebt. Daarom heb je geen zin om te sporten.

Kennelijk ben je op weg naar een gezonder lichaam, want je reptielenbrein vindt dat je wel wat meer vet kan vasthouden. En het idee alleen al dat je door de zure appel heen moet om daarmee verder te gaan, is al vermoeiend op zich. Herken je dit?

Life hack voor zin in sport

De truc is eigenlijk best simpel. Laat je reptielenbrein geloven dat er een dringende reden is om actief te worden. Je gaat er bewust voor zorgen dat je dat onbewust wilt, en dan komen de motivatiehormonen adrenaline en endorfine vanzelf vrij.

Als je geïnteresseerd bent in de werking van hormonen en wat ze doen in sport, dan is er op internet van alles over te vinden. De pagina over Bewegen voor je Brein van Han Baeten is een goed begin.

Dubbel voordeel

Wat ik voor je heb, is een korte lichte warming-up. De oefeningen zijn eenvoudig en bouwen op naar een aantal boksbewegingen. Deze bewegingen mag je uitvoeren met in gedachten een tegenstander van formaat, zoals je onwil om te gaan sporten of je werkgever omdat hij de oorzaak is dat jij te moe bent om te sporten. Op die manier heb je dubbel voordeel: je bent in beweging en je hebt je even af kunnen reageren.

Deze bewegingen zorgen ervoor dat de adrenaline gaat stromen. Voor je het weet, barst je weer van de energie.

Geen zin om te sporten
De hond heeft geen zin | Foto door Creative Workshop via Pexels

Laat me weten wat je ervan vindt. Laat me vooral ook weten of het geholpen heeft.

De Warming-up


Draai en push

10 × heen en weer

Ga met je voeten iets breder dan schouderbreedte staan en buig een beetje door je knieën. Plaats je handen voor je alsof je iemand wilt wegduwen. Draai nu 90 graden naar links en duw. Draai terug en door naar rechts en duw opnieuw.

Zijwaards buigen

10 × heen en weer

Sta rechtop met je armen langs je lichaam naar beneden. Rijk met je linkerhand naar de zijkant van je linker knie. Doet dit daarna met rechts.

Borst crawl met but kicks

10 × per been

Knijp je schouderbladen naar elkaar en maak een borst crawl beweging. Maak ondertussen afwisselend met links en rechts een but kick.

Rug crawl met hoge knie

10 × per been

Knijp je schouderbladen naar elkaar en maak een rug crawl beweging. Maak tegelijk een loop beweging waarbij je je knie hoog optrekt. Doe het rustig en let op de coördinatie.

Zijwaartse zwaai benen

10 × per been

Om je evenwicht te bewaren kun je je vasthouden. Zwaai met je linkerbeen naar rechts, voor je rechterbeen langs en dan ver naar buiten naar links. Herhaal dit met rechts.

Voorwaartse zwaai benen

10 × per been

Je mag je nog steeds vasthouden als het helpt. Zwaai je linkerbeen naar voren en naar achteren. Herhaal dit met je rechterbeen

Dribbelend boksen

10 × per arm

Dribbel als een bokser en doe alsof je in de ring staat met iemand. Maak voorwaartse boksbewegingen.

Dribbelende upper cuts

10 × per arm

Ga door met dribbelen, maar maak nu upper cuts. Probeer krachtig te stoten

Jumping jacks

10 × op en neer

Sta rechtop met je armen 90 graden gebogen langs je lichaam. Stap met 1 been naar voren en buig beide benen in een hoek van 90 graden. De knie van je achterste been mag de grond niet raken. Hou balans met je armen.
Stap terug naar de uitgangspositie en herhaal met je andere been.

Lunges

10 × per been

Sta rechtop met je armen 90 graden gebogen langs je lichaam. Stap met 1 been naar voren en buig beide benen in een hoek van 90 graden. De knie van je achterste been mag de grond niet raken. Hou balans met je armen.
Stap terug naar de uitgangspositie en herhaal met je andere been.

Conclusie

Van deze korte en dynamische warming-up krijg je onbewust strijdlust. Daardoor komen dopamines vrij en krijg je zin in actie!


Hey,

Als je dit leuk vond om te lezen en je hebt er wat aan gehad, dan zou ik het enorm waarderen wanneer je het met je vrienden wilt delen.

Hiermee help je me mee de wereld een gezondere plek te maken, één persoon per keer.

Super tof van je,

Frank

Avitar Frank

Laat een reactie achter

We gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring op onze website te bieden. Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies.
Accepteren